Skip to main content

Raja Bomoh Sangkal Dakwaan Puja Kelapa Dan Bubu


Individu mengetuai upacara perbomohan di KLIA untuk mengesan pesawat MH370 mengancam untuk mengemukakan saman ke atas pihak yang mempersoalkan kaedahnya.

Ibrahim Mat Zin yang menggelar dirinya sebagai 'Raja Bomoh' dilaporkan akan mengambil tindakan itu ke atas pihak yang mendakwa kaedah perbomohannya itu bertentangan dengan syariat Islam.

Jelasnya, beliau tidak memuja barangan yang digunakan dalam upacara tersebut dan hanya menggunakan ayat suci al-Quran, lapor Utusan Malaysia.

"Penggunaan barang-barang itu hanya sebagai simbolik atau petua yang diturunkan oleh orang tua dan bukannya untuk dipuja.

"Saya harap orang ramai tidak mudah tidak menuduh saya terpesong daripada ajaran Islam dan tindakan akan diambil kepada mereka yang degil," katanya seperti dipetik dalam laporan tersebut.

Ibrahim pada hari Isnin lalu mendapat perhatian meluas apabila muncul di balai berlepas KLIA dengan dua batang buluh dan satu bubu.

Bubu itu diletakkannya di atas kepala seorang lelaki yang hadir di situ dan beliau menggunakan batang buluh berkenaan sebagai satu teropong untuk meninjau ke arah bubu berkenaan sambil membaca surah Yasin.

Beliau muncul sekali lagi pada hari Rabu dan bersama tiga orang pembantu yang diarahkannya supaya duduk bersila dalam satu barisan di atas satu pengalas, dengan diperhatikan oleh orang ramai.

Dalam upacara tersebut, salah seorang pembantunya itu menggunakan sebatang tongkat untuk membuat gaya mendayung sampan dan seorang lagi menggunakan satu bakul untuk menunjukkan gaya mencedok air.

Individu terakhir dalam barisan tersebut memegang dan menggerakkan buah kelapa di kedua-dua belah tangan.

Dalam upacara itu mereka melaungkah takbir beberapa kali.

Kaedah itu mendapat perhatian seorang selebriti rancangan TV keagamaan, Mohd Hassan Adli Yahaya yang menyifatkan aksi sedemikian seolah-olah ditiru daripada aksi dalam filem jenaka klasik 'Do Re Mi' (1966).

Mohd Hassan dalam laporan Sinar Harian menyebut, umat Islam harus disedarkan agar tidak terpedaya dengan kaedah “mengada-adakan apa yang tiada” itu.

"Apa yang lebih utama adalah menyedarkan umat Islam di Malaysia supaya jangan terpedaya denagn apa yang diperkatakan bomoh berkenaan,” katanya.

Terdahulu, perbuatan tersebut mendapat teguran bekas mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin yang menyifatkannya sebagai "satu kerja bodoh".

Asri berkata, amalan “khurafat dan tahyul” itu tidak boleh diterima sama sekali kerana bertentangan dengan akal waras.

Menurut Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, panel Kajian Akidah Jakim pada November 2004 telahpun memutuskan bahawa rawatan perbomohan Ibrahim Mat Zin adalah bercanggah dengan aqidah Islam.

-malaysiakini

Comments

Popular posts from this blog

10 Selebriti Yang Kelihatan Lebih Muda Berbanding Usia Mereka

Selebriti Yang Kelihatan Lebih Muda Berbanding Usia Mereka
Video Wanita Di Rejam Dengan Batu

Sebuah video yang katakan dari kumpulan ISIS di Syria menunjukkan seorang wanita rejam dengan batu hingga mati oleh bapanya sendiri, setelah dituduh berzina.

Rakaman ini difahamkan telah dirakamkan di bandar Hama dan menunjukkan seorang lelaki berjanggut mengatakan kepada wanita itu dalam bahasa Arab dan menuduh zina.

Perempuan ini berpaling kepada ayahnya dan memohon "harap ayah" dan "maafkan saya" tetapi ia menolak, dengan mengatakan ia adalah hukuman yang ditetapkan oleh Allah.

Dia kemudian berpaling kepada dan memberi isyarat untuk melaksanakan hukuman keatas anak perempuannya itu.

Kisah Peninju Wanita Cantik Dari Jepun Memeluk Islam

Hidayah adalah anugerah yang datang tanpa disangka-sangka. Hal ini dirasakan oleh Chika Nakamura, seorang peninju wanita asal negeri sakura. Chika lahir dan dibesarkan di Jepun, dengan masa kecil yang bahagia, diasuh oleh orang tuanya yang dengan sangat berdisiplin. Ia belajar di sekolah yang bagus, mengikuti kegiatan ekskul, bermain dengan rakan-rakan; bermain bola dan plastisin (playdough) setiap hujung minggu.

Ia adalah tipikal anak Jepun yang sangat dimanjakan secara material. "Namun ada yang hilang saat itu, yakni komunikasi anak dengan orang tua di dalam keluarga," ungkapnya. Padahal, ia telah melewati masa kecil yang gembira kerana dipenuhi segala keperluannya. Semasa menginjak masa remaja, Chika bersekolah di sekolah di sukainya. Tapi ia tetap merasa ada yang hilang, iaitu passion-nya. "Saya tidak tahu apa yang hilang ketika itu," hatinya bertanya-tanya.

Apabila usia meningkat 16 tahun, Chika meninggalkan rumah, pergi ke UK. Ia cuba hidup berdikari, men…