Skip to main content

Burger terbesar di Ipoh boleh di makan 6 orangMelihat saiznya saja sudah menggiurkan, apatah lagi ketika menikmati keenakan isi daging burger bakar 21 Grilled, antara burger terbesar di Bandaraya Ipoh.

Dulunya, jika mahukan burger bakar de­ngan saiz yang besar, orang ramai perlu meredah jauh ke kawasan lain, namun kini kehadiran Restoran 21 Grilled di River Walk Kinta Riverfront menyediakan segalanya.

Mempunyai ramuan yang direncah istimewa, burger bakar seberat kira-kira satu kilogram ini boleh dimakan enam orang sambil menikmati pemandangan indah

pokok bercahaya di sepanjang Sungai Kinta Riverfront.

Malah, penggunaan roti arigano serta roti bijan menjadikan burger bakar ini istimewa berbanding burger biasa.

Pemiliknya, Suzyla Sarlan berkata, idea menjalankan perniagaan itu ketika dia bersama suaminya, Muhamad Ezuwan Ahmad memikirkan makanan apa boleh diterima pelbagai bangsa.

“Selepas berhenti kerja, kami perlu memikirkan perniagaan yang sesuai dan selepas tiga bulan, terhasillah idea membuka 21 Grilled,” katanya.

Menurutnya, antara menu utama yang menjadi pilihan orang ramai ialah Mexican Beef dan Chicken Monster Grill.

“Burger ini diadun dengan resipi istimewa daripada pelbagai rempah ratus. Ayam atau daging dikisar dengan campuran rempah lalu dijadikan burger dalam pelbagai saiz yang sedia dipanggang.

“Daging yang dipanggang kemudian disalut dengan sos lada hitam yang pasti menaikkan aroma rasa burger ini,” katanya.

Tambahnya, roti arigano, roti bijan serta roti arang turut disediakan bagi memenuhi cita rasa pelanggan.

Katanya, walaupun beroperasi hampir setahun, sambutan diterima di luar jangkaan.

Malah, ramai tidak me­nyedari restoran itu 100 peratus milik anak tempatan.

“Ramai yang datang menyangka 21 Grilled adalah restoran makanan dari luar dan ada yang terkejut apabila tahu ia hasil usaha anak tempatan.

“Malah, restoran kami yang terletak di Kinta Riverfront dikunjungi ramai pelancong tempatan dan luar,” katanya.

Bagaimanapun, Suzyla mengakui amat sukar memilih harga yang sesuai ketika memulakan perniagaan.

“Kami bimbang pelanggan tidak dapat menerima harga ditetapkan. Namun, harga sekitar RM32 untuk satu burger sebesar itu dirasakan berpatutan,” katanya.

Mereka merancang membuka cawangan 21 Grilled di Danau Kota, Kuala Lumpur, bulan depan.

Restoran 21 Grilled beroperasi dari jam 6 petang hingga 12 malam. Untuk maklumat lanjut boleh layari Facebook.

Comments

Popular posts from this blog

10 Selebriti Yang Kelihatan Lebih Muda Berbanding Usia Mereka

Selebriti Yang Kelihatan Lebih Muda Berbanding Usia Mereka
Video Wanita Di Rejam Dengan Batu

Sebuah video yang katakan dari kumpulan ISIS di Syria menunjukkan seorang wanita rejam dengan batu hingga mati oleh bapanya sendiri, setelah dituduh berzina.

Rakaman ini difahamkan telah dirakamkan di bandar Hama dan menunjukkan seorang lelaki berjanggut mengatakan kepada wanita itu dalam bahasa Arab dan menuduh zina.

Perempuan ini berpaling kepada ayahnya dan memohon "harap ayah" dan "maafkan saya" tetapi ia menolak, dengan mengatakan ia adalah hukuman yang ditetapkan oleh Allah.

Dia kemudian berpaling kepada dan memberi isyarat untuk melaksanakan hukuman keatas anak perempuannya itu.

Kisah Peninju Wanita Cantik Dari Jepun Memeluk Islam

Hidayah adalah anugerah yang datang tanpa disangka-sangka. Hal ini dirasakan oleh Chika Nakamura, seorang peninju wanita asal negeri sakura. Chika lahir dan dibesarkan di Jepun, dengan masa kecil yang bahagia, diasuh oleh orang tuanya yang dengan sangat berdisiplin. Ia belajar di sekolah yang bagus, mengikuti kegiatan ekskul, bermain dengan rakan-rakan; bermain bola dan plastisin (playdough) setiap hujung minggu.

Ia adalah tipikal anak Jepun yang sangat dimanjakan secara material. "Namun ada yang hilang saat itu, yakni komunikasi anak dengan orang tua di dalam keluarga," ungkapnya. Padahal, ia telah melewati masa kecil yang gembira kerana dipenuhi segala keperluannya. Semasa menginjak masa remaja, Chika bersekolah di sekolah di sukainya. Tapi ia tetap merasa ada yang hilang, iaitu passion-nya. "Saya tidak tahu apa yang hilang ketika itu," hatinya bertanya-tanya.

Apabila usia meningkat 16 tahun, Chika meninggalkan rumah, pergi ke UK. Ia cuba hidup berdikari, men…