4/28/2014

Padah tikam punggong warga Myanmar


KOTA BHARU - Seorang lelaki berusia 21 tahun dijel tiga bulan dan denda RM1,500 selepas mengaku salah di mahkamah majistret di sini semalam, atas tuduhan menikam seorang warga Myanmar awal Februari lalu.

Tertuduh, Mohamad Faisal Hakimi Che Razali, 21 tahun membuat pengakuan tersebut selepas pertuduhan dibacakan oleh jurubahasa mahkamah di hadapan Majistret Nik Habri Muhamad.

Mengikut pertuduhan, tertuduh telah mendatangkan kecederaan kepada seorang warga Myanmar, Mohammad Jek dengan menikam menggunakan sebilah pisau bersarung kayu putih berhulu kayu sehingga mangsa mendapat kecederaan luka pada punggung kiri, pada 7 Februari lalu bertempat di sungai Kampung Batu 11, Ketereh.

Pendakwaan kes di bawah Seksyen 324 Kanun Keseksaan, jika sabit kesalahan boleh dipenjara maksimum tiga tahun atau denda atau sebatan atau dengan mana-mana dua daripada seksaan tersebut.

Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Nurliyana Md Zukri, sebelum ini memohon mahkamah menjatuhkan hukuman yang setimpal ke atas tertuduh sebagai pengajaran kepada semua memandangkan kes jenayah sentiasa berlaku.

Terdahulu tertuduh merayu meringankan hukuman terhadapnya atas alasan masih menanggung isteri dan tiga anak yang masih kecil.

Nik Habri kemudian menetapkan hukuman penjara tiga bulan dan denda RM1,500 atau penjara tiga bulan jika gagal jelaskan denda.

-sinarharian

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets