5/01/2014

Tikus Di Lindungi Di Beri Makan Dan Di Sembah


Sekitar 20 ribu ekor tikus yang menghuni kuil Karni Mata di Rajasthan , India diperlakukan istimewa oleh para pelancong . Ribuan tikus itu dilindungi , di beri makan , bahkan disembah .

Perlindungan pada binatang pengerat itu , bahkan dilakukan tambahan . Di mana , para pemujanya membina jaring khusus agar pemangsa seperti helang tidak boleh masuk dan mangsa tikus - tikus di kuil tersebut .

Ehwal dikeramatkannya ribuan tikus di kuil itu , bermula dari keyakinan para pemujanya , bahawa tikus - tikus tersebut merupakan penjelmaan semula daripada Dewi Karni Mata , yang digambarkan dalam sebuah patung di kuil kuno itu .

Surender Sharma , salah seorang pengunjung , berkata , dia baru pertama kali berkunjung ke kuil yang dihuni ribuan tikus . " Tidak ada riwayat wabak di daerah ini , walaupun kehadiran tikus di sini sudah bertahun - tahun . Orang - orang datang ke sini untuk menyembah tikus sebagai dewa , " katanya , seperti yang dilaporkan oleh Mail Online , semalam ( 24/2/2014 ) .

Ribuan tikus yang disembah , setiap harinya diberi makan yang diletakkan dalam mangkok logam bersaiz besar . Makanan yang disuguhkan , antara lain susu dan biji - bijian . Pemanangan ribuan tikus itu juga menjadi daya tarik para pelancong yang ingin tahu , mengapa haiwan - haiwan itu disembah .

Yang agak menjijikkan , sisa makanan tikus terkadang di makan para penyembah , kerana dianggap membawa berkat . Pengunjung lain , Savita Sharma , sesekali merasa geli dengan kehadiran ribuan tikus di kuil itu .

" Saya terus melawat kuil ini . Pertama kali saya melawat tempat ini saya senang melihat tikus di sekitar . Tapi saya berteriak keras ketika tikus menyentuh kaki saya , " akunya .

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets